Μυστικά για απολαυστικές βόλτες με το σκύλο σας

Μυστικά για απολαυστικές βόλτες με το σκύλο σας

Σίγουρα γνωρίζετε ήδη τα οφέλη της βόλτας με το σκυλάκι σας. Κάποιες φορές όμως αυτό λέγεται πιο εύκολα από ότι γίνεται… Στη πραγματικότητα, μπορεί η βόλτα να αποδειχτεί μία επίπονη και αγχώδης διαδικασία. Ενδέχεται το σκυλάκι σας να τραβάει το λουρί του, να ορμά στα σκυλιά που συναντάτε ή να είναι γενικά ανήσυχο. 

Ο λόγος που το σκυλάκι σας συμπεριφέρεται κατά αυτό το τρόπο, είναι η συσσωρευμένη ενέργεια, η μεγάλη του χαρά και το άγχος. Αν φοβάστε πως αυτός είναι ο χαρακτήρας του και δεν πρόκειται να αλλάξει, ηρεμήστε! Τα ενεργητικά σκυλιά εκπαιδεύονται ευκολότερα. Εξαιτίας της ενέργειάς τους αυτής, ενθουσιάζονται στους εξωτερικούς χώρους όπου τα ερεθίσματα είναι πολλά και έντονα. Πριν βγείτε τη βόλτα σας, θα πρέπει ένα μέρος της ενέργειας του ζώου να έχει εξαντληθεί και αυτό επιτυγχάνεται με το παιχνίδι. Εάν το σκυλάκι σας ανήκει σε μία κυνηγετική ράτσα, όπως τα Λαμπραντόρ,  το ιδανικό παιχνίδι για εσάς είναι το fetch. Η ρίψη, δηλαδή, ενός αντικειμένου, που το σκυλάκι σας θα πρέπει να κυνηγήσει και να επιστρέψει σε σας, αφήνοντάς το κάτω μπροστά σας αμέσως μόλις φτάσει κοντά σας. 

Αν ο σκύλος ενθουσιάζεται υπερβολικά όταν συναντά έναν άλλο σκύλο, στρέψτε τη προσοχή του σε σας, αποσπάστε τον με έναν ήχο ή ένα κάλεσμα καθώς κινήστε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όταν ηρεμήσει, μπορείτε να γυρίσετε και να συνεχίσετε τη βόλτα σας προς την προηγούμενή κατεύθυνσή σας. Επαναλάβετε αν το σκυλάκι δείξει εκ νέου επιθετικότητα, γαβγίσει ή ορμήσει προς το άλλο ζώο. Όταν πια ηρεμήσει, ακολουθήστε το άλλο σκυλάκι και αν η συμπεριφορά των σκύλων σας το επιτρέψει, προσεγγίστε τον και αφήστε τα δύο ζωάκια να γνωριστούν. Ακολουθώντας τον άγνωστο σκύλο, μειώνεται το άγχος και γίνεται κατανοητό πως δεν αποτελεί απειλή. 

Αν ο σκυλάκος σας τραβά το λουρί του, σταματήστε να κινήστε. Δώστε την εντολή “κάτσε” και επιβραβεύστε τον σκύλο κατά την εκτέλεση της. Συνεχίστε ήρεμα τη βόλτα σας και σταματήστε όποτε νιώσετε το παραμικρό τράβηγμα στο λουρί. Μπορείτε να αλλάξετε κατεύθυνση και να καλέσετε το σκυλάκι σας, παρακινώντας το να κινηθεί προς το μέρος σας. Επιβραβεύστε το μόλις το κάνει, δείχνοντάς του πως έχει πολλά να κερδίσει μένοντας κοντά σας. Αυτή είναι μία άσκηση που μπορείτε να κάνετε και σπίτι, με το λουρί, για να βελτιωθεί σημαντικά η συμπεριφορά στη βόλτα. 

Εάν δε νιώθετε σίγουροι για το πως θα αντιδράσει ο σκύλος σας σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να τον συγκρατήσετε, φορέστε του ένα άνετο φίμωτρο, σίγουρα μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο, που θα προστατεύσει τα άλλα ζωάκια. Ένας μεγάλος και δυνατός σκύλος, όπως ο Δανός, τα Μαστίφ κτλ. είναι καλύτερο να καθοδηγείται από κολάρο κεφαλής, που τοποθετείται περιμετρικά στη μουσούδα και προσφέρει καλύτερο χειρισμό του ζώου. Η δική σας ένταση, το άγχος σας μεταδίδεται στο σκυλάκι σας, γι’ αυτό προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και να έχετε αυτοπεποίθηση.

Αφήστε μια απάντηση

Quick Navigation
×
×

Cart